INFO

OBJEKTIF KOLEJ VOKASIONAL

1.  Menghasilkan pelajar yang berkompetensi pekerjaan aras tinggi dan menepati kehendak industri.
2.  Memupuk watak profesional.
3.  Melahirkan pelajar yang berkompetensi usahawan dalam bidang vokasional pilihannya.
4.  Membekalkan ilmu untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.
5.  Memupuk kecintaan kepada pembelajaran sepanjang hayat.


KURSUS SENI KULINARI

Pelajar akan diterapkan dengan pelbagai pengetahuan, pemahaman dan teknik yang merangkumi teori, teknik dan praktikal dalam kerja-kerja penyediaan, pengurusan dan menyelenggara makanan.  Konsep yang ditekan di sini ialah rekaan yang menarik dan kreatif, di samping mengenalpasti dan menggunakan alat yang sepatutnya dengan selamat dan betul. Prospek kerja adalah seperti chef kulinar di hotel, restoran mewah malah boleh membuka katering sendiri.


SENARAI MODUL KURSUS SENI KULINARI
PRA DIPLOMA
Semester 1:
i.   Fundamental of Culinary Arts
ii.  Basic Western Cookery
iii. Dessert I

Semestet 2:
i.   Kitchen Operation 1
ii.  Basic Eastern Cookery
iii. Food Service Operation 1

Semester 3:
i.   Eastern Cookery
ii.  Food Service Operation II
iii. Patisserie And Yeast Product
iv. Festive Food

Semester 4:
i.   Western Cookery
ii.  Kitchen Operation II
iii. Dessert II
iv. Local Kuih

DIPLOMA
Semester 5:
i.    Food Arts
ii.   Catering Supervisory I
iii.  Project I
iv.  Halal Practice
v.  Banquet

Semester 6:
i.   Outside Catering
ii.  Catering Supervisory II
iii. Project II
iv. Bakery And Confectionery

Semester 7:
i.   Food Production Hygiene, Safety And Health Administration
ii.  Menu Implementation
iii. Food Production Quality Assurance
iv. Food Production Cost Control

Semester 8:
i.   Food Production Daily Operations
ii.  Food Production Staff Development
iii. Kitchen Equipment Maintenance
iv. Public Relation Functions

Tiada ulasan:

Catat Ulasan